Sistemul canadian de invatamant

Sistemul canadian de invatamant

In Canada, nu exista un sistem national de invatamant. Conform Constitutiei canadiene, guvernele proviciale si teritoriale au rolul de a reglementa sistemele de invatamant si de a stabili curriculum-ul.  

Chiar daca exista similitudini intre sistemele de invatamant ale diferitelor provincii si teritorii, fiecare provincie/teritoriu are propriul curriculum ce reflecta cultura si istoria regiunii respective.

Fiind o tara bilingva, in Canada exista scoli cu predare in limba engleza si in limba franceza.

Sistemul canadian de invatamant preuniversitar este impartit pe nivele: primar si secundar.

Invatamantul primar

Durata invatamantului obligatoriu variaza de la o jurisdictie la alta, de cele mai multe ori, durata acestuia este de 10 ani si se aplica copiilor cu varsta cuprinsa intre 6 si 16 ani. In unele cazuri, invatamantul obligatoriu incepe la varsta de 5 ani si se extinde pana la varsta de 18 ani sau pana la absolvirea invatamantului secundar.

In cele mai multe provincii/teritorii, invatamantul primar se desfasoara pe durata primilor 6 sau 8 ani de scolarizare.

Curriculum-ul pune accentul pe materiile de baza cum ar fi engleza/franceza, matematica, studii sociale, stiinte, sanatate si educatie fizica si arte introductive. Unele provincii/teritorii includ invatarea celei de-a doua limbi.

Invatamantul secundar

Invatamantul secundar acopera ultimii 4-6 ani de invatamant obligatoriu.

In primii ani, elevii studiaza preponderent materiile obligatorii, avand doar cateva materii optionale. In ultimii ani, numarul materiilor optionale creste, elevii putand astfel sa participe la cursuri specializate si sa se pregateasca pentru piata muncii sau pentru invatamantul postliceal sau universitar.

Pentru a primi diploma de absolvire, elevii trebuie sa finalizeze un numar corespunzator de cursuri obligatorii si optionale.

 

Unele scoli din Canada ofera si programul IB.

Aici poti vedea ce scoli partenere ofera sistemul canadian de invatamant. 

 

Daca te gandesti sa studiezi in strainatate, contacteaza unul dintre consultantii IntegralEdu pentru a gasi cele mai bune optiuni educationale impreuna.

 

Citeste si