Programe de schimb academic si cultural

Programe de schimb academic si cultural

Avantaje

Un program de schimb academic si cultural ofera acelor elevi care doresc sa experimenteze studiul in strainatate posibilitatea de a face acest lucru pe o perioada mai scurta de timp, fara cheltuieli majore. Dupa o astfel de experienta, ei se vor simti mai siguri pe nivelul de limba, pe alegerile pe care le vor face in viitor, pe modul lor de a face fata situatiilor neprevazute, culturilor diverse si mediului international de studiu/ munca.

Tipuri de licee

In general, aceste programe au loc la liceele de stat din mai multe tari, atat in Europa cat si in alte tari din restul lumii. Astfel cheltuielile sunt reduse, majoritatea statelor oferind educatia liceala gratuit, si atunci doar cazarea, masa si banii de buzunar mai prezinta costuri aditionale. Optand pentru un astfel de program, elevii nu isi pot alege decat tara in care sa studieze, fiind repartizati la un liceu in functie de mai multe criterii. In momentul aplicatiei, se tine cont de preferintele elevului, de nivelul de pregatire academic si al cunoasterii limbii in care invata, de activitatile extra scolare dorite si cele pe care scoala le poate oferi. Costurile pe care elevii le suporta sunt cele de inscriere, de intretinere, iar daca este necesar si viza.

Spre exemplu, in Germania, costurile pornesc de la 3835EUR/ 2 luni, 4570 EUR/ semestru sau 6085 EUR/an.

In Franta, costurile pronesc de la 4675 EUR/3 luni, 5595 EUR/ semestru sau 6082 EUR/an.

In Italia, costurile pornesc de la 3810 EUR/ 3 luni, 4885 EUR/ semestru sau 5325 EUR/an.

In Spania, costurile pornesc de la 5200 EUR/ 3 luni, 6250 EUR/ semestru sau 9400 EUR/an.

In UK, costurile pornesc de la 6695 GBP/1 trimestru, 8400 GBP/an.

In SUA, costurile pornesc de la 6670 USD/ semestru, 7300 USD/ an.

In Elvetia, costurile pornesc de la 6950 CHF/semestru, 7275 CHF/an.

Sunt incluse: cazare si masa la familie gazda, inscrierea intr-un liceu din vecinatate, transfer de la/ la aeroport, telefon de urgenta 24/24h, orientation day. Taxe suplimentare: alegerea zonei sau a destinatiei de studiu, asigurare medicala, pranz la scoala, manuale, transport intern, excursii, bani de buzunar.

Pentru cei care vor optiunea sa isi aleaga orasul si liceul, exista variante la institutiile private, dar atunci apar si taxele de scolarizare. Avantajul este ca aici materiile sunt mult mai diverse si elevii se pot concentra pe subiectele academice care ii intereseaza. De asemenea, clasele sunt mai mici, elevii se bucura de atentia profesorilor mai mult, iar activitatile extra scolare fac parte integranta din programul de zi cu zi.

Indiferent de optiune, programul ofera elevilor siguranta si suport pe toata perioada. La inceput, elevii vor fi intampinati la aeroport de catre un reprezentant al institutiei, vor avea o persoana de contact locala, dar si numar de urgenta 24/24H. Se asigura pensiune completa, indiferent de modul de cazare, fie la familia gazda, fie in campus.  

Tari cu predare in limba engleza

Elevii care doresc sa studieze in limba engleza pot alege tari ca Marea Britanie, Irlanda, Statele Unite ale Americii, Australia, Noua Zeelanda sau Canada. Pentru tarile care nu sunt in Uniunea Europeana, elevii trebuie sa treaca prin procedura de aplicatie pentru viza de studii pentru perioada dorita, astfel ca dosarul trebuie trimis catre scoli cu aproximativ 6-12 luni inainte.

Nivelul de engleza necesar este cel putin intermediar, iar varsta ideala este intre 15 si 18 ani. Pentru cei care doresc sa plece in ultimul an de liceu, trebuie luat in considerare ca anumite programe de invatamant dureaza doi ani, cum ar fi A-level sau IB, si atunci examenele finale nu se pot sustine la scoala respectiva. In aceasta situatie, trebuie ca elevii sa sustina examenul de Bacalaureat in momentul intoarcerii. Pentru tari pecum SUA sau Canada, examenele SAT/ACT sau AP se pot sustine de mai multe ori pe an, oferind elevilor sansa de a avea mai multe certificari.

Tari cu predare in alte limbi

In afara de tarile anglofone, sunt multe tari dornice de a primi elevi internationali, atat in Europa cat si in restul lumii, cum ar fi: Olanda, Germania, Austria, Franta, Spania, Portugalia, dar si Rusia, Africa de Sud, Chile, Columbia, etc. Pentru aceste tari este bine ca elevii sa aiba cel putin 2 ani de studiu al limbii respective ca sa poata face fata nivelului academic.  O astfel de experienta este binevenita pentru cei care doresc sa isi imbunatateasca considerabil nivelul de limba pentru care nu au exercitiu sau sa cunoasca o anumita cultura. Sistemele educationale fiind foarte diferite, va rugam sa contactati consultantii IntegralEdu pentru a afla cerintele de limba si admitere in functie de tara dorita.

Aici poti afla mai multe despre programele de schimb academic si cultural din Marea Britanie si Irlanda.

Citeste si