Cum sa studiezi intr-un liceu din Marea Britanie din confortul casei tale
Traversam o perioada plina de provocari, iar educatia este cheia in gasirea de solutii pe toate planurile. Tocmai de aceea este esential ca educatia sa se adapteze constant. Sau asa ar trebui sa se intample la nivel global.
Multi elevi din Romania intentioneaza sa isi continue studiile in licee din Marea Britanie. Daca te numeri printre acestia si iti doresti sa studiezi in sistem britanic intr-un liceu din strainatate, trebuie sa stii ca poti face acest lucru si in mediul online!
Exista mai multe scoli virtuale care ofera cursuri de A-Levels (si GCSE, ambele fiind programe din sistemul educational britanic) elevilor din intreaga lume care vor sa studieze online.
Afla mai multe in cele ce urmeaza despre:
Sistemul educational britanic este destul de complex, iar in randurile care urmeaza te vei familiariza cu elementele cheie ale acestuia.
|
In Anglia, copiii incep sa frecventeze scoala incepand cu varsta de 5 ani, atunci cand incepe ciclul primar de invatamant. De la 11 ani (Year 7, echivalent cu clasa a 6-a in Romania), acestia fac tranzitia catre ciclul secundar care se intinde pana la 16 ani (Year 11, echivalent cu clasa a 10-a in sistemul romanesc), atunci cand se incheie etapa obligatorie de invatamant.
In interiorul Marii Britanii, sistemul educational difera usor de la o tara la alta, insa in cele ce urmeaza il vom aborda pe cel din Anglia.Sistemul britanic de invatamant se distinge foarte mult de cel romanesc prin structura, continut si prin conceptul educational.
Ultimii doi ani din ciclul secundar compun programul GCSE (General Certificate of Secondary Education). In acest timp, copiii studiaza intre 9 si 12 materii. Unele materii sunt obligatorii (Engleza, Matematica, 2/3 Stiinte, Istorie/Geografie, o limba moderna etc.), iar restul materiilor sunt optionale, iar elevii le pot alege tinand cont de abilitati si preferinte.
La finalul programului GCSE, elevii sustin examenele nationale de obtinere a certificatelor GCSE care ii ajuta sa incheie etapa obligatorie de invatamant.
Dupa aceea, elevii aleg sa se retraga cu totul din scoala sau sa isi continue studiile. Pot alege o scoala vocationala sau incep sa se pregateasca pentru intrarea la universitate. Pregatirea pentru universitate presupune trecerea in Further Studies sau Sixth Form, iar rezultatele obtinute la examenele GCSE sunt foarte importante pentru a putea alege materiile dorite si/sau scoala dorita, dar si pentru intrarea la universitate.
De la varsta de 16 ani, elevii care doresc sa urmeze studii universitare, vor incepe programul A-Level (Advanced Level) care se intinde pe durata a 2 ani. Acesta se finalizeaza prin sustinerea examenelor publice la toate materiile studiate pentru a obtine certificatele A-Levels necesare admiterii la universitate.
Programul A-Level este potrivit pentru cei care au o imagine clara despre ceea ce doresc sa studieze la universitate.
Pentru elevii care studiaza in sistemul romanesc, surpriza cea mai mare este sa afle ca pe perioada acestor 2 ani, in sistemul britanic, sunt studiate 3/4 materii si ca nu exista anumite materii obligatorii.
Lista materiilor studiate este compusa in functie de abilitatile si de interesele elevilor, tinand cont de cerintele universitatilor pe specializarea dorita. .
Nu exista materii obligatorii, insa acestea trebuiesc alese in functie de specializarea pe care vrei sa o urmezi la universitate. Desi pare facil sa studiezi 3/4 materii, mai ales pentru un elev venit din sistemul romanesc, unde se studiaza 13-14 materii la acest nivel, nu este deloc asa. Sistemul britanic iti permite sa iti canalizezi energia si studiile doar catre materiile de interes, iar pe acestea le vei studia in profunzime.
Certificatele A-Levels sunt recunoscute oriunde in lume.
Mai multe informatii despre sistemul britanic vei obtine luand legatura cu un |
Motivele pentru care ai putea decide ca varianta online de finalizare a liceului este potrivita pentru tine sunt numeroase. Si oricare ar fi acestea, este bine sa stii ca vei gasi varianta care ti se potriveste.
Iata care sunt cele mai des intalnite scenarii in randul cursantilor online:
Este foarte posibil ca tu sa bifezi una sau chiar mai multe dintre scenariile amintite, asa ca este foarte important sa parcurgi restul textului ca sa ai o imagine clara asupra acestei forme de educatie.
Sunt cel putin doua variante de structura si concept in randul cursurilor A-Level furnizate in mediul online:
Clasele sunt formate din maxim 5 elevi, astfel incat interactiunea dintre profesori si acestia sa fie eficienta si dinamica. Se utilizeaza table albe interactive si o multitudine de unelte online, astfel incat elevii sa fie angrenati activ in procesul de invatare si lectiile sa fie interactive si placute.
Odata admis intr-un program cu un astfel de format, vei avea acces oricand la platforma scolii care il ofera. Continutul materialelor de studiu respecta curriculum-ul britanic, insa este adaptat invatamantului la distanta. De exemplu, partile din materie care includ experimente vor fi insotite de materiale video prin care li se explica elevilor ce si cum trebuie sa faca, pas cu pas.
Accesul la platforma, neconditionat de un orar prestabilit, ofera flexibilitate elevului in a-si construi propriul program de studiu.
Bineinteles ca aceasta formula implica si profesorii, intr-o anumita masura. Acestia sunt disponibili printr-un sistem de mesagerie directa pentru a-si oferi suportul necesar in procesul de invatare.
Pentru a gasi cea ma buna varianta care sa raspunda cerintelor tale de invatare, adreseaza-te unui consultant IntegralEdu. Acesta iti va recomanda programul potrivit, te va indruma cu privire la documentele necesare pentru admitere, costuri si posibilitati de a accesa burse de studiu. |
Harrow School Online ofera cursuri A-levels, exclusiv in mediul online, avand la baza bogata experienta educationala a scolii britanice de tip boarding, Harrow School. Mai multe detalii gasiti aici.